Symbol mieru

06.august, 2015, 20:58

1

Dnes sa stretla Renáta Zmajkovičová, čestná predsedníčka Nadácie RZ s pani Seiko, Japonkou žijúcou na Slovensku. Pani Seiko vyučuje japončinu, kaligrafiu a spolu so mnou sa dnes vrátila ku svojej vášni, ktorou je umenie origami, krása poskladaná zo štvorcového hárku papiera. Jedným z najznámejších tradičných japonských modelov je tradičná žeriav. V Japonsku vták žeriav symbolizuje nádej. Stará legenda hovorí, že každému, kto poskladá tisíc papierových žeriavov, sa splní želanie. Papierový žeriav sa stal vďaka tejto legende a prostredníctvom japonského dievčatka Sadako Sasaki symbolom mieru.

Sasaki Sadako (7. január, 1943 – † 25. október, 1955) bola ako dvojročná pri zhodení atómovej bomby na Hirošimu vystavená radiácii, no prežila. V dvanástich rokoch sa prejavili dôsledky ožiarenia – umierala na leukémiu. Rozhodla sa poskladať tisíc papierových žeriavov, aby sa jej splnilo najväčšie želanie – aj naďalej žiť. Žeriavy sa jej podarilo poskladať, ale nad chorobou nezvíťazila. Spolužiaci a priatelia zorganizovali zbierku a dali postaviť pamätník všetkým detským obetiam atómového útoku na Hirošimu. Pamätník stojí v Parku mieru v Hirošime. Je na ňom vyobrazené dievča stojace s natiahnutými rukami, z ktorých vzlieta papierový žeriav. Každoročne sa na pamätník vešajú vence, každý urobený z tisíc papierových žeriavov.

Naším symbolom mieru je holubica. Modrá papierová holubica, origami je tiež symbolom Vyslancov mieru jedného z projektov Nadácie RZ. Vyslanci mieru už priniesli modrú holubicu do rôznych kútov sveta: do Mexika, Kolumbie, Grécka, Maďarska, Čiech, Gruzínska, Abcházka, Rakúska, Španielska i do rôznych kútov Slovenska. Vyslanci mieru prinášajú ľuďom zážitky, pozitívne emócie a vieru v zmysluplnosť každého dňa. Skladaním origami modrej holubice zastavujú čas, spomaľujú ho a krásou obohacujú život. Umenie, krása, láskavosť, súcit, záujem o iných, chvíľa času pre nich – to všetko dáva základ pre vyrovnaný život, mier v duši a posilňuje i vieru v iných ľudí, vieru v ľudstvo.

Dnes sme spolu s pani Seiko a mnohými okoloidúcimi občanmi v uliciach hlavného mesta venovali čas jeden druhému. Vytvárali sme krásu umením origami a zároveň sme venovali spomienku všetkým obetiam nezmyselných vojen, tých minulých i tých súčasných.

Modrými holubicami, ktoré sme spoločne vytvorili, ozdobíme Strom mieru, lipku vysadenú v roku 2007 pri príležitosti Svetového mierového fóra, na Kuchajde v Bratislave.

12345678