Dakar v Rajeckých Tepliciach

18.júl, 2015, 18:56

R.Zmajkovicova a Dakar

Život je zmysluplnejší, ak máme pred sebou niečo radostné. Snívať a mať sny – bez ohľadu na vek – je dobré a potrebné.

Celú sobotu sme strávili v spoločnosti troch reprezentantov Slovenska, účastníkov 36. ročníka prestížneho podujatia v Južnej Amerike, Rallye Dakar 2015. Statická prezentácia – autá, sprievodný kamión, motorka a zvuky motorov prilákali na námestie v Rajeckých Tepliciach fanúšikov i kúpeľných hostí, aby pozdravili Ivana Jakeša, Jaroslava Miškolciho i Róberta Kasáka. Z Austrálie sa prezentácie zúčastnil i Gevin Stuard dvorný technik z Robby Gordon teamu, pre ktorého DAKAR nie je „nedeľnou prechádzkou“, ale vždy a znovu je pre neho „win“ – výhra. Výhra aj keď nevyhrá.

Všetci sa zúčastnili vytrvalostných pretekov v januári tohto roku, ktoré sa začali v Buenos Aires a absolvovali trať dlhú 9308 km, vedúcu okrem Argentíny aj územím Čile a Bolívie.
“Úspech sa vždy a všade začína odvahou.”( Bonaparte Napoleon)

Týmto mužom odvaha nechýba. Títo muži mali svoje chlapčenské sny, ktoré si plnia. Okrem toho robia život radostným, veselším pre mnohých nielen v krajinách, cez ktoré prechádzajú pretekajúc sa v tom, kto je odolnejší, zdatnejší, koho tím postaví auto, kamión či motorku tak, aby všetci došli v zdraví a živí do cieľa, a najlepšie ako prví. Radosť robia aj nám doma, na Slovensku.

Popoludní sa s fanúšikmi rozprávali a odpovedali na otázky, premietali dokumenty z pretekov i zo zákulisia Dakar-u. Ich nadšenie, vášeň boli nákazlivé.

Rovnako s odhodlaním skladali spolu so mnou origami modrej holubice, symbol vyslancov mieru, ktorými sa stali. Modrá holubica ich bude sprevádzať nielen na pretekoch v blízkom čase v Španielsku, no i na prestížnej súťaži DAKAR 2016. Už teraz držíme palce!

Ivan Jakeš, ktorý reprezentoval Slovensko kategória KTM, motocykel sa umiestnil po dvoch etapových víťazstvách na konečnom ôsmom mieste, Jaro Miškolci slovenský navigátor českého tímu (kamión) Bonver Dakar Project sa umiestnili na konečnom štrnástom mieste a Róbert Kasák , Tatra (kamión) víťaz kategórie “rýchlej asistencie” a konečné dvadsiate deviate miesto – ďakujem vám, že sa stávate súčasťou všetkých nás, ktorí žijeme svoje životy, svoje príbehy, svoje sny a vnímame krásu rozmanitosti sveta s nadšením a detským údivom. Origami modrej holubice zoberie so sebou do Austrálie, a do teamu Robby Gordona i Gevin Stuard, ako vyslanec mieru.

Vášeň, nadšenie a zaujatie pre niečo, čo robí život krajším je inšpiráciou a zároveň pridanou hodnotou našej každodennosti.