Hranice a rozhrania sú len v nás

16.jún, 2015, 12:33

1

Ak sme my dospelí smutní, nahnevaní, rozčarovaní či sklamaní, máme mnoho spôsobov, ako sa z toho dostať, či pookriať na duši.

Čo však majú robiť deti, ak sú smutné, rozčarované, nahnevané, alebo dokonca cítia strach? Čo ak otcovia nič nehovoria? A mamy? Mamy mlčia a možno ticho plačú. Deti nevedia, či sú na vine ony či svet.

Ako majú deti riešiť takéto situácie?
Ako sa majú deti vyznať v niečom, čo ani my dospelí nevieme vyriešiť?
Ako majú deti zabudnúť?

Na občianskou vojnou vzniknutom pohraničí Gruzínska a Abcházska v oblasti Koki pomôže Nadácia Renáty Zmajkovičovej v rámci projektu Ambasádorka mieru deťom aspoň na chvíľu zabudnúť na hrôzu vojny. Vybuduje malé futbalové ihrisko s názvom „Futbalové ihrisko mieru“.

Prečo práve v Koki? Cez hranicu môžu prechádzať deti do 15 rokov a to len z Abchádzka do Gruzínska. Rodičia ich dovezú ku hraničnému múru a ony v diere cezeň prejdú a pokračujú do školy už samy.
Preto sa rozhodla Nadácia RZ vybudovať ihrisko, na ktorom deti z oboch krajín poznajúc hranice a nevnímajúc ich pri hre s kamarátmi, budú môcť byť deťmi a hrať sa každý deň. Vždy ak budú môcť a chcieť.

Nech sa odohráva zápas medzi týmito násilím rozdelenými krajinami len na futbalovom poli a vždy skončí podaním si rúk. Deti budú hrou nám dospelým pripomínať, že sa dá žiť v mieri popri sebe, ak nie spolu.

Práve deti vedia dobre imitovať správanie nás dospelých, napodobňovať nás, ak nevedia samé, čo robiť a my chceme, aby nás dospelých napodobňovali v dobrých veciach.

S obyvateľmi obce postihnutou občianskou vojnou sa stretli poslankyňa NR SR a čestná predsedníčka Nadácie RZ, Renáta Zmajkovičová, Veľvyslanec SR v Gruzínsku Rudolf Michalka, Veľvyslankyňa, stála predstaviteľka SR pri Medzinárodných organizáciách, Oľga Alagayerová a Honorárny konzul SR v Gruzínsku, Besarion Kvartskhava.

Už v septembri tohto roku by chcela Renáta Zmajkovičová urobiť slávnostný výkop na vybudovanom futbalovom ihrisku a tak otvoriť prví mierový zápas medzi Abchádzkom a Gruzínskom.

Ambasádorka mieru vie, že dobru treba pomáhať, o krásu sa treba starať a zdielať ju, vie, že netreba bojovať, aby sme zvíťazili. Treba len konať dobré veci v prospech druhých.

Je to cesta ako nájsť mier aj v sebe.

O vybudovaní ihriska pre deti v Gruzínsku si môžete prečítať aj TU (zdroj: SITA)

Pozrieť reportáž